fejlec fooldal

tancolasLogopédiatancolas

Logopédia bemutatása

A logopédia a beszéd-, hang-, nyelv-, és kommunikációs zavarokkal foglalkozik. 
A logopédiai nevelés, gondozás célja, hogy biztosítsa a beszédhibás egyén személyiségének fejlődését, az egyén célkitűzéseinek megvalósulását, az optimális szocializációt, a sikeres habilitációt illetve rehabilitációt.
Ha a gyermeknél még 2 éves kora körül sem jelennek meg az első szavak, és 2,5-3 éves korában sem beszél, akkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Megkésett beszédfejlődés, illetve súlyosabb esetben nyelvi zavar állhat a háttérben. Javasolt előzetes neurológiai, hallás-, és fül-orr-gégészeti vizsgálat elvégzése. Az organikus okok kizárása után játékos hangindító terápia kezdődik.
Pöszeségről akkor beszélünk ha 5 éves korban még mindig pontatlan a hangok kiejtése. Ez érinthet egy vagy több hangot is. Tünete lehet az egyes hangok felcserélése (sapka-szapka), hangkihagyás (ház-áz), zöngétlenítés (zsák-sák) és torz ejtés.
A tanulási zavarok körébe tartozó diszlexiának (olvasászavarnak) diszkalkuliának (számolás zavarnak) és diszgráfiának (írás során a mozgás koordinációjának a gyengesége) már óvodás korban is lehetnek felhívó tünetei. A teljes diagnózis kimondásával érdemes óvatosan bánni, hiszen elképzelhető, hogy egy érési késésről van szó. A valódi okok fennállása esetén érdemes szakemberhez fordulni, hogy a későbbi iskolai kudarcokat megelőzzék.
Szinte valamennyiünk gyermekével előfordult már, hogy náthás volt, és beszéde orrhangzós színezetűvé vált. Ezek a tünetek a betegség megszűnésével szerencsére elmúlnak, csak átmenetileg állnak fenn. Orrhangzósnak akkor tekintjük a gyermek beszédet, ha a tünetek állandósulnak, folyamatosan fennállnak, akár már a gyermek születése óta. Ha képletesen próbálnánk mindezt körülírni, akkor kicsit olyan a gyermek hangja, mint amikor befogjuk az orrunkat és úgy próbálunk beszélni. A különbség csak az, hogy a gyerek orra nincs befogva. Mindez a magyar nyelv sajátosságait figyelembe véve sajnos jelentős mértékben rontja a gyermek beszédprodukcióját, ezért elengedhetetlen az időben érkező logopédiai segítség, amely jelentős eredményeket hozhat.

időpont: hétfőnként, délután
Előzetes bejelentkezés feltétlenül szükséges!

jelentkezés: csopikejatektar@gmail.com vagy Androsits Anna: 0620/401-3101

ár:
3000 Ft/alkalom